”Ett av de bästa föredrag jag någonsin hört, och jag har hört många!”

                                                                                              Per Starefors, ordförande FGV

   

”Lucky Strike” – kärlek och dramatik i andra världskrigets skugga 

En dramatisk, gripande och hjärtvärmande historia om möten och livslång vänskap.

Författaren Jan-Olof Nilsson har på kort tid blivit en mycket populär föredragshållare över hela Sverige. I det här föredraget tar han oss med tillbaks till beredskapsårens dagar, då hemvärnet fick rycka ut och vakta nödlandade amerikanska bombplan, då man lyssnade på Glenn Miller, dansade Jitterbug, drack kaffesurr och handlade på kupong. En helhetsupplevelse med unika diabilder och tidstypisk musik ur en gammal rörradio.

Fler än 300 utländska stridsflygplan kraschade eller nödlandade i Sverige under andra världskriget. Många som var unga då minns än idag när bombplanen kraschade i grannskapet, eller hur fallskärmar dalade ner på åkrar och fält. Ombord fanns unga grabbar som till en början tycktes fullständigt sorglösa. De talade som filmstjärnor, de bjöd på Chewing Gum och dansade Jitterbug. De togs emot med stor nyfikenhet, vänskapsband knöts, ibland även kärleksband. Så småningom föddes också ett och annat barn.

Ett drygt halvsekel efter de dramatiska händelserna sökte författaren upp de inblandade, på båda sidor om Atlanten. Hur hade de påverkats av sina upplevelser? Hade vänskapen och kärleken bestått? Författaren har rest i historiens spår – i Sverige, Tyskland, England och USA – och har under de många åren av forskning kommit att bli nära vän till de människor som skildras. Möt kvinnorna som följde med sina flygare till ett nytt liv i Amerika, men även dem som blev lämnade att föda ett barn i ensamhet. Möt de flygare som ännu är i livet, hör deras historia. Det som gör föredraget unikt är att det är människan och hennes upplevelser som står i centrum, inte de stora slagen. Föredraget, som väckt stor uppmärksamhet och uppskattning i hela landet, bygger på ett unikt källmaterial, dagböcker, privata fotosamlingar, brev, dokument och otaliga intervjuer.

Under föredraget visas ett sjuttiotal unika bilder. Jan-Olof har även med sig en del föremål från tiden, vilka väcker många igenkännande leenden. Det spelas dessutom tidstypisk musik ur en gammal 40-talsradio.

 

Fotnot: Föreläsningen hette tidigare "Anrop Red Dog", men har efter omarbetning fått namn efter den nya prisbelönade boken "Lucky Strike."

 

”Det bästa föredraget på flera år.”

Aktiva Seniorer, Malmö

 

"Vi satt andäktiga... sällan har vi hört en så gripande och spännande historia framförd på ett så engagerat sätt."

Aktiva Seniorer, Nyköping

 

”Det här väckte verkligen minnena till liv. Fantastiskt bra!

SPF Enskede, Stockholm.

 

”En mycket gripande föreställning i ljud ord och bild.”

Tidningen Seniorliv

 

”Många medlemmar tyckte det här var det bästa föredraget på många år”

Programkommittén SPF Bankeryd

 

”Spännande, gripande – en föredragshållare med kompetens och personligt engagemang.”

Aktiva Seniorer, Trollhättan.

 

”Ett lysande föredrag!”

Aktiva Seniorer, Kungälv

 

”En fantastisk föreläsning.”

Knäreds föreläsningsförening

 

"Man kunde nästan höra den berömda knappnålen falla när Jan-Olof berättade den både roande, gripande men framför allt tankeväckande historien."

Tidningen Veteranen

 

 

 

 

 

 

 

boing

 

 

Till förstasidan:

 

Kontakt:

 

info@historieresan.se

 

Jan-Olof Nilsson

 

Född: 1960

 

Yrke: Författare. Första publicerade bok 1995. Invald i Sveriges författarförbund 2003. Under 1990-talet verksam som utställningsproducent. Alltsedan 1989 verksam som frilansjournalist. På senare år ofta anlitad som föreläsare.

 

Utbildning: Fil kand. Studerat historia, internationell politik, internationella organisationer, etnologi, antikens kultur- och samhällsliv och konstvetenskap.

 

Familj: Hustrun Anette och de två vuxna barnen Nicole och Tim